top of page

"Mijn ziel rebelleerde, ik kon niet meer zwijgen."

DE PIONIERS #5: JERKO BOZIKOVIC


“Sommige mensen zullen verrast zijn”, zegt Jerko Bozikovic, “als ze hier mijn relaas lezen”. Deze internationale coach, trainer en keynote speaker heeft zovele levens geleefd en watertjes doorzwommen, dat het quasi onmogelijk is dit hele parcours in één interview te vatten. Daarom laten we hier even zijn carrière als danser en acteur terzijde, en focussen we op zijn pad van persoonlijke en spirituele groei, dat best inspirerend mag worden genoemd.Ik tref Jerko in zijn kleine paradijs ergens in Oost-Vlaanderen. Een bonte verzameling vogels in diverse volières, waaronder pauwen, sierfazanten en papegaaien, kwettert me uitbundig toe als ik de oprit oprijd, de tuin doet bijwijlen exotisch aan, geitjes struinen wat genoeglijk rond, en de grote moestuin bereidt zich voor op een overdadige oogst van eigen kweek. Jerko, dat ís overdaad, ook in zijn erg filmische interieur, waar oude meubelen, kunst, bloemen en een weelderige plantencollectie samen een extravagant decor vormen.


Hij woont hier samen met zijn vriend Joram, waar hij ondertussen meer dan acht jaar mee samen is. “Best uitzonderlijk”, geeft hij toe, “want hiervoor was ik het grootste deel van mijn volwassen leven single. Mijn relaties duurden nooit erg lang.” Maar nu lijkt alles moeiteloos te gaan, en genieten ze samen van het leven, elke dag weer. “Ik ben niet zo sociaal”, oppert Jerko, “en dus is het erg belangrijk dat de stek waar we zoveel tijd doorbrengen ons helemaal past en gelukkig maakt. Genieten staat bij ons voorop, we maken van elke dag iets bijzonders. Ik denk dat ik dat meekreeg van mijn ouders, die ook zo in het leven stonden, en eigenlijk nog altijd. Er werd bij ons thuis veel gedanst en plezier gemaakt. Maar ik ben ook iemand die bewust kiest voor gelukkig zijn, die het leven niet moeilijker maakt dan het is.”


Sensitief


Zijn ouders, of althans zijn moeder, spelen ook een belangrijke rol in hoe hij nu naar de wereld kijkt. Sommige mensen leggen een groot stuk van hun leven af voor ze bewuster worden en ‘ontwaken’. Jerko echter is opgegroeid met een zeer bewuste moeder, die hem van kinds af een heleboel waarden meegaf. “Wij zijn grootgebracht met koude kompressen en flanellen lakens, dat was het enige wat hier aangewend werd als we ziek waren, geen medicatie. Zij kreeg dit mee van mijn grootmoeder, die een tijd met haar gezin in Argentinië woonde en correspondeerde over de gezondheid van haar acht kinderen met een zekere Dokter Van Zon, een man die in die tijd al meer holistisch en natuurlijk moet hebben gewerkt. Ze werd honderd jaar, en leefde altijd heel gezond en biologisch."


Ik hoop dat ik op mijn sterfbed kan zeggen: ik heb alles gedaan wat ik hier moest komen doen. Tot die tijd zal ik blijven zoeken en groeien.

Ook zijn spirituele gaven kwamen mee vanuit de moederlijn; zijn moeder is heel sensitief, deed readings en gaf healings. Ze nam Jerko al vroeg mee naar cursussen reiki, energetisch werk, homeopathie, acupunctuur enzovoorts. Al van jongs af kregen hij en zijn broer en zus een breder beeld mee op het leven dan veel mensen. Jerko: “In onze familie is iedereen heel bewust met de coronasituatie omgegaan en werden bewuste keuzes gemaakt, ook door de vijf kleinkinderen, voor wie dit best wel een uitdaging was, en daar ben ik heel trots op.” Als kind al had hij ervaringen van uit zijn lichaam te treden, er ergens boven te zweven, moeite hebben met in dat aardse lijf te blijven. Ook kreeg hij steeds beelden te zien van vorige levens, al kwam hij er pas veel later achter dat dit het was. Dat gebeurde op zijn dertiende, toen een moedige leraar het aandurfde een lesuur aan oosterse filosofie en reïncarnatie te wijden. Vanaf dat moment vielen de puzzelstukjes in elkaar, en kon hij zijn ervaringen duiden. “Ik dacht: als dit waar is, wie ben ik dan? Wat is het leven?” Het was het begin van een lange zoektocht, die tot op de dag van vandaag nog steeds niet is gestopt, en ook nooit zal stoppen: “Ik hoop dat ik op mijn sterfbed kan zeggen: ik heb alles gedaan wat ik hier moest komen doen. Tot die tijd zal ik blijven zoeken en groeien.”


Flow


Jerko zette zoals zovelen zijn eerste stappen in de wereld van de persoonlijke en intuïtieve ontwikkeling bij de organisatie Timotheus, die op dat vlak waar pionierswerk verrichte in Vlaanderen. Oprichter Philippe Vandevorst is een intieme vriend van hem. “Een engel”, merkt Jerko warmhartig op. Hij volgde daarnaast ook een opleiding NLP bij Eric Schneider van Arcturus, nog een wijs man die hij erg hoogacht. Al zijn vergaarde kennis kreeg rond ‘94-’95 vastere vorm in de internationale organisatie Insight Seminars, waarvoor hij samen met zijn moeder vijf jaar de Belgische seminars organiseerde. Het bood een toolbox voor persoonlijke ontwikkeling op vele domeinen van het leven. Daar leerde en zag hij met eigen ogen hoe belangrijk innerlijke healing is voor een goede gezondheid of genezing, ervaringen die hij nooit meer zou vergeten en meenam op zijn pad: “Ik mocht tijdens deze periode dikwijls rond mijn missie werken, die ontdekken en onderzoeken: waarom ben ik hier? Ik kan dit het beste uitleggen via een zin uit een gebed van Sint-Franciscus: “Heer, maak mij een instrument van uw vrede”. Dat is echt mijn rode draad in mijn leven, dat instrument trachten te zijn, mensen raken, inspireren, uitdagen, samen groeien en een mooiere wereld creëren.”


Dat zette zich rond 2001 voort in een job als zelfstandig coach, trainer en keynote speaker, vooral voor het bedrijfsleven. Hij is een veelgevraagde en gegeerde gast bij bedrijven die op een of andere manier in de knoop zitten. Dat kan gaan van een positievere mindset creëren bij de werknemers, aanzetten tot meer assertiviteit, een reorganisatie mee begeleiden, management skills trainen, leren omgaan met tijd, stress- en burn-outpreventie en zo meer. “Een van mijn eerste opdrachten was voor een Italiaans automerk. Ik weet nog dat ik daarheen vloog en ik mijn toenmalige baas in halve paniek opbelde: “Ik ken werkelijk niks van auto’s, wat moet ik daar gaan doen?” Maar ik wist de klik te maken naar vertrouwen en kwam moeiteloos in een flow, het stroomde.”


Sindsdien weet hij perfect hoe hij een groep moet animeren, dikwijls een hele dag lang. “Ik vind het heerlijk om telkens weer een nieuwe groep mensen te leren kennen, hun weerstand te doorbreken en ze mee te nemen in een verhaal. Dat lukt zo goed als altijd.” De coronaperiode was voor Jerko wel een uitdaging, want zijn opdrachten vielen weg en hij voelde een aversie voor het online gebeuren. “Maar dat heb ik helemaal kunnen omkeren. Ik nam tijd om mijn eigen beperkende overtuigingen onder ogen te zien, mijn angsten en afschuw rond online coachen en communiceren, en wist dit te neutraliseren. Op dit moment kan ik zeggen dat er eigenlijk geen verschil is qua impact en dat ik het allebei even graag doe. Ik laat mijn klanten nu zelf kiezen.”


Human journey


Eén van de eerste en meest indringende ervaringen op het spirituele pad was voor Jerko op zijn vijfentwintigste, tijdens het vijf weken lange verblijf in de welbekende Schotse Findhorn Foundation, een spiritueel centrum en ecovillage op een fabuleuze locatie in de buurt van Inverness nabij Loch Ness. “Dat was een eerste mijlpaal in mijn bewustwording. Ik leerde daar: ‘we are not human beings on a spiritual journey, but spiritual beings on a human journey’, met andere woorden: we zijn hier op aarde in menselijke vorm, omdat we mogen leren wat macht is, wat seks is, emoties mogen voelen, werk- en relatie-ervaringen mogen opdoen, enz. Ik besefte toen: ik hoef niet enkel aan mijn spirituele ontwikkeling te ‘werken’, want ik ben in essentie een spiritueel wezen.”


Ik hoef niet enkel aan mijn spirituele ontwikkeling te ‘werken’, want ik ben in essentie een spiritueel wezen.

Een tweede opmerkelijke mijlpaal die hij vernoemt is een verblijf in de Italiaanse ecospirituele gemeenschap Damanhur. In de Piemontese bergen, een stukje boven Turijn, vatte een groep bewuste zielen in de jaren zeventig het idee op om tempels uit te houwen, de Temples of Humankind. De labyrintische, mystieke plek met een grillig gangenstelsel, imposante glasramen, geheime deuren en valse vloeren, is tot op vandaag te bezoeken voor het grote publiek, maar biedt ook spirituele en esoterische opleidingen. Jerko: “Ik volgde er drie jaar mystery school, dat ging van je verdiepen in vorige levens tot astraal reizen. Eén van de zaken waar deze boeiende gemeenschap — die trouwens bewust verspreid in de vallei leeft, tussen het ‘gewone’ volk en niet in een afgesloten commune — om bekendstaat is hun kennis om de trilling van planten om te zetten in muziek. Ze werken hiervoor samen met universiteiten.”


Mijn ziel rebelleerde


Ook op dit moment volgt Jerko opnieuw een onlineopleiding bij Damanhur, zijn goesting om bij te leren is onverzadigbaar. Deze ‘School of Spiritual healers’ voegt hij toe aan een intensieve tweejarige opleiding Spiritual Psychology die hij momenteel online volgt aan de University of Santa Monica. Jaren geleden volgde hij vele workshops bij Ramtha die meer wetenschappelijke achtergrond verschafte, hem in de geheimen van de mind en de kwantumfysica meenam en hem zijn derde oog nog meer leerde ontwikkelen. Allemaal ervaringen die hem vormden en tijdens de coronacrisis ondersteunden om uiteindelijk op 1 november 2021 zijn waarheid te spreken op social media. “Ik ben heel conflictvermijdend, maar mijn innerlijke stem riep te luid. Het resoneerde niet meer met mijn innerlijk weten. Ik ben heel blij dat ik de kracht vond om me uit te spreken over een maatschappelijk gebeuren dat voor mij echt niet kon: een deel van de bevolking dat werd opzijgezet voor iets wat eigenlijk een vrije keuze was en zelfs tot het medische geheim zou moeten behoren. Mijn ziel rebelleerde, ik kon niet meer zwijgen.”


We hebben allemaal schaduwwerk te doen, los te laten en af te werken, voor we in staat zijn vrijer en vanuit liefde te creëren.

Veel reactie kreeg hij hierop, want hij durfde het aan een vergelijking te maken met de Jodenster. “Ik wou mensen attent maken op de glijdende schaal die ook in WO II speelde: eerst waren Joden niet meer welkom op restaurant, dan mochten ze niet meer naar het buitenland, daarna mochten ze ook geen eigen winkel meer hebben.” De parallellen waren duidelijk en toch wekte dit veel weerstand op. “Maar ik kan dit plaatsen”, zegt Jerko, “elke ziel vervult hier op aarde zijn eigen soul curriculum. Sommige mensen zijn nog niet toe aan ontwaken, elk hanteert hierbij zijn eigen tempo. We hebben allemaal schaduwwerk te doen, los te laten en af te werken, voor we in staat zijn vrijer en vanuit liefde te creëren.”


Zelfliefde


Het was niet de eerste keer dat Jerko de kracht moest vinden om zijn waarheid te spreken. Dat gebeurde ook al op zijn achttiende, toen hij met zijn geaardheid naar buiten kwam. “Ook hier was het gevoel: ik kan mezelf niet blijven verloochenen. Ik had helemaal niks met het klassieke romantische verhaal van man en vrouw, kindjes en huisje-boompje-beestje. Dat resoneerde niet. En dus nam ik het standpunt aan: ‘Hey world, I am what I am’. Het was te nemen of te laten, maar ik moet zeggen dat de meesten heel fijn reageerden. Nog steeds ben ik iemand die bij de meeste mensen graag gezien is, zelfs bij diegenen die op een andere golflengte zitten. Ik vermoed dat dit is omdat ik heel hard heb gewerkt aan zelfliefde. Ik werd daartoe uitgenodigd omdat ik het grootste deel van mijn leven single was, en er niemand anders om me heen was om me steeds bevestiging te geven. Ook als danser ben ik heel vaak afgewezen op audities. Dat is een stevige training in jezelf graag te leren zien.”


Op dit moment kan ik zonder schaamte zeggen: ik zie mezelf héél graag.

Op dit moment kan ik zonder schaamte zeggen: ik zie mezelf héél graag en ik ben erg dankbaar om het leven dat ik gecreëerd heb en de persoon die ik geworden ben. En dat zeg ik vanuit een grote nederigheid — bij mij zul je geen filter vinden. Ook in mijn trainingen geef ik mee dat kwetsbaarheid en nederigheid erg belangrijk zijn om het vertrouwen te winnen en geloofwaardig te blijven. Je bent als spreker immers ‘in service of the audience’, niet andersom.”


Blijf genieten


Ik moet natuurlijk nog eens polsen hoe Jerko de huidige en toekomstige tijd ziet. “Ik mag persoonlijk niet klagen: ik kon mijn werk verderzetten, ik heb geen kinderen die het moeilijk hadden, mijn familie deelt dezelfde visie en wij kennen veel mensen die op dezelfde golflengte zitten. Voor mij was het op zich dus gemakkelijk. Echter ben ik natuurlijk bewust van de mogelijk grote uitdagingen die op til zijn. Dus hebben wij ons al jaren verdiept in eigen voedsel kweken, leren vriesdrogen en fermenteren, ik laat zonnepanelen leggen en heb mijn financiën in orde gebracht. Ik geloof dat er heel veel staat te gebeuren en dat je maar best voorbereid kunt zijn.”


Niet reageren vanuit angst, maar bewuste keuzes maken, dat is het devies van Jerko. “Nog belangrijker is dat ik bewust kies wat ik wel en niet in mijn focus, mijn mind toelaat. Daarom hebben we al anderhalf jaar geen nieuws meer gehoord of gezien want dit voedt me niet, ik word er niet gelukkig van en het is zo eenzijdig: zonder nuances, geen debat, geen openheid. Heel jammer allemaal natuurlijk. Vooral omdat ikzelf ook een tijdje in de media heb gewerkt en dus hele fijne vrienden en collega’s heb daar.”


“Hoe uitdagend het ook wordt, ik hou altijd voor ogen dat elke ziel die hier nu op aarde is, heeft gekozen om dit unieke tijdperk mee te maken, dat is mijn stellige overtuiging. Het lijkt me duidelijk dat de aarde door een enorm belangrijke transformatie gaat waarbij we een duidelijke bewustzijnssprong zullen maken. Elke ziel wordt op dit moment uitgenodigd om in zijn kracht te gaan staan en zijn waarheid te spreken. Ikzelf probeer dit altijd vanuit verbinding te doen. Om een voorbeeld te geven: ik moest een keynote geven in Singapore, maar door de vaccinatievereiste kon ik niet daarheen. Je kunt daarbij in boosheid vervallen of het anders, verbindender aanpakken. Dit was mijn mail aan de opdrachtgever — schrijf maar op voor je lezers, ze mogen dit pikken indien nodig (lacht) — “As you know there are many reasons why people cannot be vaccinated, and unfortunately I am affected by one of these reasons.” Ik kreeg alleen maar empathische reacties hierop, hoe je zelf zaken aanpakt en formuleert is dus enorm bepalend voor de houding van je omgeving.


Ik leef in de wetenschap dat ik er morgen misschien niet meer kan zijn en enkel het nu-moment werkelijk van tel is.

Tot slot willen we nog een paar motiverende woordjes plukken bij deze ervaren coach. “Kijk, het is waar dat we in uitdagende tijden leven, en dat de beproevingen in de toekomst misschien niet min zullen zijn. Echter, laat je leven hierdoor niet bepalen. Blijf elke dag genieten, blijf leven, blijf bewust groeien, bijleren en je informeren. Je kunt je over alles zorgen maken maar uiteindelijk weet niemand hoe het precies verder zal verlopen. Zo leef ik alvast, in de wetenschap dat ik er morgen misschien niet meer kan zijn en enkel het nu-moment werkelijk van tel is.”
Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page