top of page

We zijn hier niet toevallig

Na de bevreemding komt de vervreemding komt de vraag ‘en wat nu dan?’

Oké, we zijn al zover dat we weten dat we niets weten. Dat niets van alles wat ons ooit is gezegd per definitie als de waarheid geldt. Dat alles, de wereld als geheel, op losse schroeven staat. En dat is een goede zaak.


Foto Peter D'Hondt

Want geef toe, we deden toch maar wat. We deden flink ons best op school, gingen werken, pintjes drinken in het weekend en met het vliegtuig op vakantie in de zomer en we telden onze centjes en we sliepen slecht omdat het er zo weinig waren en omdat we zoveel verplichtingen hadden en zo weinig tijd voor onszelf en we namen een pilletje tegen de onprettige gevoelens in onze buik en borststreek en we telden de jaren naar ons pensioen en we gingen huilen bij het idee van doodgaan omdat we dachten dat dat het einde was, want zo was het ons geleerd, in die rationele, materiële, kenbare en maakbare wereld waarin wij waren geboren. De wereld van de zekerheden, die elke vorm van onzichtbare werkelijkheid naar het poezelige rijk der fantasieën katapulteerde. Naar daar waar de heksen in hun ketels roeren. Ach ja.


In die wereld heerst niets dan angst. Logisch, want dood is dood. Gedaan. Weg. Foetsie ploetsie. En je zou voor minder bang worden, als het elke dag, elke minuut, elke seconde gedaan kan zijn. Of je zou er op zijn minst niet willen aan denken. Beter vastklampen aan zekerheden dan. Aan dat wat de wetenschap zegt dat zeker is. (Met name niets, maar dat hebben we niet gehoord).


Tot nu dus, de Tijd van het Grote Ontwaken. Er beweegt wat, er beweegt veel. Mensen voelen zich loskomen van hun zekerheden, zien de leugens, het venijn, weten even van geen hout pijlen meer te maken. Ik lees het verdriet om de vervreemding. Ik lees dat sommigen vluchtwegen zoeken om met have en goed te vertrekken, het liefst van al buiten Europa. Want ja, wellicht wordt het hier nog warm onder onze voetjes. Of koud. Of nat. Of droog. Of strak, gecontroleerd, gedirigeerd…


De ontreddering is begrijpelijk vanuit emotioneel perspectief. En ieder doet wat ie wil, maar wat ik heel sterk voel is dat ik hier wil blijven, graag zelfs. In alle bevreemding en vervreemding die ook ik elke dag door mijn cellen voel gieren wanneer ik met ‘de buitenwereld’ in contact kom. In alle onzekerheid die voor ons ligt en de emotionele onrust die dat soms ontketent. Maar we zijn hier niet toevallig.


Wij zijn niet toevallig hier geboren, in dit deel van de wereld dat zich eeuwenlang als betweter en onderdrukker van de rest van de aardbol heeft opgesteld, dat ook het eigen volk heeft uitgeperst in de schijn van beschaving, dat van onderdrukking een sociaal aanvaard economisch en politiek samenlevingsmodel heeft gemaakt, dat Macht als God heeft geïnstalleerd, maar die heeft vermomd in valse Kerken en profeten, dat de leugen tot waarheid heeft verheven, dat machteloosheid als socialisatie injecteert, uiterlijk succes en innerlijke leegte.


Het verleden is niet weg. Het zit in ons persoonlijke en in ons collectieve onderbewuste. Wij zijn hier niet toevallig in dat deel van de wereld dat nu aan zijn ondergang bezig is. Dat nu het oog is van een van de diepste transformatieprocessen uit de geschiedenis van de mens. Het stormt, maar in het oog van de storm is het kalm. Want wij kennen deze wereld. Niet enkel vanuit dit leven, wij kennen hem door en door. We zijn het vergeten, maar als we het ons herinneren, weten we het weer.


Wij hebben deze wereld mee vormgegeven, wij kunnen hem dus ook veranderen. Van macht naar kracht, van extern naar intern en van daaruit weer extern. Naar nieuwe samenlevingsvormen, decentraal, bezield en verbonden, horizontaal met elkaar, verticaal met Al Wat Nu Is. Elk mens in zijn waarde, elk mens in zijn kracht en uniek potentieel. Met angst als bondgenoot, met vreugde als richtsnoer. Open je hart en laat macht tot kracht tot liefde worden.


Wij weten dat we hier zijn om een reden. Wij hebben dit zelf gekozen. Wij hebben dit te doen, voor onszelf en voor wie na ons komt.

140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page