top of page

U zou wakker moeten liggen

In een historische omwenteling doet Justin Trudeau op Valentijnsdag 2022 een beroep op de noodwet ('Emergencies Act') van 1988. Hij gebruikt deze wet om banken toe te laten om de rekeningen van bepaalde personen te bevriezen zonder langs de rechter te passeren. De Canadese premier schakelt op deze manier de banksector in om het vrijheidskonvooi in Ottawa te bestrijden.

Misschien niet toevalligerwijze werd de Amerikaanse website GiveSendGo op dezelfde dag gehackt en werden de namen van meer dan 90.000 donateurs gelekt. De website was, aldus de Canadese overheid, op 10 februari veroordeeld door een Canadese rechtbank om het verzamelde geld voor het vrijheidskonvooi te bevriezen. Uiteraard slaat het verzet terug met nieuwe technologieën die ik hier niet nader zal toelichten om begrijpelijke redenen. Dit voorbeeld illustreert op betreurenswaardige wijze hoe de financiële sector zich ontpopt als een soort vijfde macht. Dit is angstaanjagend, vooral omdat de rechterlijke controle wordt weggenomen, of enkel aangewend wanneer het een regering belieft. Deze trend dient bovendien begrepen te worden in de ruimere context van globale digitalisering. Over de hele wereld ontvouwt zich de digitale surveillance maatschappij als een web rondom de democratie waarbij een selecte groep machthebbers zich als de spin gedraagt en de burgers als vliegen behandelt. Er worden pilootprojecten uitgerold en wetten gemaakt om een digitale munt in te voeren gekoppeld aan een digitale identiteit voor burgers.


Een maatschappij waar niet langer mensen van vlees en bloed bestaan, maar wel onsterfelijke mensmachines die met één druk op de knop uitgeschakeld kunnen worden.

Wanneer deze ongeziene digitalisering van het maatschappelijk en economisch leven bovendien gepaard gaat met een uitholling van de rechterlijke macht, dan zijn we aanbeland bij de droom van transhumanisten: een maatschappij waar niet langer mensen van vlees en bloed bestaan, maar wel onsterfelijke mensmachines die met één druk op de knop uitgeschakeld kunnen worden, bv. als een premier meent dat er een noodsituatie is. Het concept noodsituatie kan willekeurig worden gedefinieerd, zo blijkt uit het gevaarlijke Canadese precedent. Maar er hoeft zelfs geen nood te bestaan. Wat als u het verkeerde zegt of denkt? Wat als uw gedachten gemonitord worden door chips die in uw lichaam zijn geïmplanteerd? Onmogelijk, denkt u? Niets is onmogelijk. In de wereld van AI en bio- en nanotechnologie. Daarom zou u moeten wakker liggen van wat de overheid en de banken doen in Canada. Vandaag zijn het truckers. Morgen bent u het, omdat u stelt dat bv. een mens van vlees en bloed moet zijn. Dit kan ooit als een staatsgevaarlijk idee worden bestempeld, als de transhumanisten het voor het zeggen krijgen. Als u dus vindt dat betogers tegen de vernietiging van het socio-economische weefsel van een samenleving door maatregelen die erger zijn dan het probleem dat ze pretenderen op te lossen, gelijkgesteld kunnen worden met pakweg ISIS-terroristen, dan raad ik u om eens te kijken naar een filmpje waarin Yezidi vrouwen in een kooi worden gestopt en levend verbrand. Dat is terrorisme.

1.223 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page