top of page

'Tegenwind', een docureeks over wetenschappers in het oog van de storm

Na het uitbreken van de pandemie, begin 2020, en de initiële paniekgolf die daarop volgde, zetten Jakobien Huisman en Alain Grootaers zich al snel in journalistenmodus en gingen op zoek naar het antwoord op vele vragen die in de chaos en paniek onbeantwoord waren gebleven.Naarmate er meer bekend werd over Sars-Cov2, de manier waarop het zich gedraagt en overgedragen wordt, konden zij steeds minder vaak een touw vastknopen aan de genomen maatregelen en het door onze overheden gevoerde beleid. Het leek of de angst voor Covid19 bij velen ook de ratio had aangetast. Langzaamaan kwamen zij tot de conclusie dat als niemand deze prangende vragen zou stellen zij dat zelf zouden moeten doen, want er klonken bijzonder weinig kritische stemmen in de media.


De vraag was alleen aan wie? Welke wetenschappers hielden in de coronastorm vast aan een andere logica dan die we 7/7 en 24/24 te horen kregen? Wie bleef koel bij de alomtegenwoordige angst. Wie durfde in dit klimaat nog vrijuit spreken?


In de lente van 2021 staken Jakobien, Alain en regisseur/cameraman Mark Sanders virtueel de koppen bij elkaar en bespraken ze voor de eerste keer de mogelijkheid om een tv-reportagereeks te maken rond de coronacrisis. Insteek: een documentaire-reeks waarin ze integere en indringende portretten maken van een aantal illustere Belgische en Nederlandse wetenschappers die gedurende het afgelopen anderhalve jaar hun nek hebben uitgestoken om een boodschap te brengen die niet populair was. Sterker nog, stemmen die vaak geridiculiseerd of gecensureerd werden, terwijl hun kritiek steeds gebaseerd was op wetenschappelijk onderzoek.


In het oog van de storm


Onder de noemer Tegenwind pogen de drie documentairemakers een beeld te scheppen van deze academici, dievoorheen gerespecteerd en gelauwerd werden vanwege van hun curriculum en hun wetenschappelijke verdiensten, maar vanaf de eerste tegendraadse publicatie of uitspraak over de coronapandemie in het oog van een storm terechtkwamen.


Tegenwind laat in eerste instantie zien wat zoiets met een mens doet. De ene dag geef je nog nietsvermoedend les aan de universiteit en schrijf je wetenschappelijke papers, de andere dag word je verbrand, geridiculiseerd, ontslagenen voor moordenaar uitgemaakt omdat je vanuit je vakkennis tegen de wind in gaat. Waarom kiest iemand hiervoor? Wat maakt deze academici ánders dan anderen? Wat drijft hen, en vooral natuurlijk: wát is dan hun visie en wat maakt hun boodschap zo controversieel?


In de prachtige omgeving van Andalucía interviewen Jakobien Huisman en Alain Grootaers de wetenschappers in een setting die schoonheid, troost en luwte biedt, waarin de protagonisten in alle rust en zonder censuur hun respectieve visie uiteen kunnen zetten en vertellen over hoe een systeem je kan vermalen wanneer je niet met de stroom mee dobbert. Regisseur/cameraman Mark Sanders schoot adembenemende beelden van de schitterende Andalusische natuur die het decor vormen van de interviews en die de documentairereeks een filmische kwaliteit geven.


De zes portretten worden bekroond met een zevende aflevering waarin alle wetenschappers aanschuiven voor een rondetafelgesprek met als gespreksonderwerp de toekomst van onze maatschappij na de pandemie.De zes wetenschappers zijn:


Lector Gezondheidswetenschappen drs. Sam Brokken

Klinisch Psycholoog Prof. dr. Mattias Desmet

Statisticus drs. Maurice de Hond

Vaccinoloog/Immunoloog prof. Dr Theo Schetters

Hoogleraar Privacy en Technologie prof. dr. Paul De Hert

Gezondheids- en welzijnseconoom prof. dr. Lieven Annemans


Ze werden uiteraard heel bewust uitgekozen, niet alleen omwille van het feit dat ze tegenwind hebben gekregen, maar vooral ook omdat hun wetenschappelijk onderbouwde visies een breed en ánder beeld van de crisis scheppen. Een beeld dat we niet, of slechts mondjesmaat, kregen te zien in het afgelopen anderhalf jaar.

Zoals deze zes wetenschappers, die het overigens niet tot in de details met elkaar eens zijn, stellen: zonder tegenstemmen in het wetenschappelijk debat ís er immers geen sprake van wetenschap en blijven we ter plaatse trappelen.VANAF 3 SEPT TE BEKIJKEN


De eerste aflevering van Tegenwind met Sam Brokken wordt in primeur uitgezonden door Blckbx.tv op 3 september 2021. Vanaf maandag 6 september is deel 1 van de documentairereeks ook te bekijken op tegenwind.tv en op YouTube, Bitchute, Vimeo en andere kanalen.


Een Engels ondertitelde versie wordt gelanceerd op 13 september 2021.


2.854 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page