top of page

NV De Waarheid

Een van de wonderlijkste figuranten van het theater waarin we leven is toch wel de m/v/x met de rol van ‘factchecker’.


Je ziet ze doorgaans niet, kent ze niet, maar als onzichtbare gezanten van hun God en zijn private onderneming ‘NV De Waarheid’, zwieren ze dagelijks hun scepter met stekelenbol in het rond: "Gij, gepeupel… gij zult niet liegen! Gij zult niet uw eigen waarheid spreken maar de onze! Gij zult enkel de wereld insturen wat strookt met het Ene Gefactcheckte Geloof! Doet gij dat niet, dan drukken wij op de rode knop en floep, vliegt gij stante pede in het cachot, alwaar ge uw eigen leugenachtige kas moogt opfretten en tegen uw kale stille muren moogt preken!


(terwijl wij genoegzaam een streepje bijturven en uitkijken naar de premie van de maand voor de topscorer met het hoogste aantal ‘jails’. Die trakteert dan één rondje op de volgende lockdownparty van het bedrijf.)


Gij moogt dan blij zijn met een spreekverbod van enkele uren, maar het kan ook enkele maanden zijn en als wij die dag heel slecht zijn opgestaan, leggen wij definitief een lap voor uw toot. Gij verspreidt immers vals nieuws, nieuws dat niet overeenkomt met onze versie van de privaat bepaalde feiten.


Zijt gij een professor in uw vakgebied, een arts die spreekt voor natuurlijke geneeskunde of een oud-journalist met een mening over de hedendaagse journalistiek,… dat kan ons al niet schelen. Als wij zeggen dat het foute feiten zijn, zijn het foute feiten. Bovendien staat het in onze missie de breinflexibele massa te behoeden voor afwijkende gedachten en gedrag. Ordnung muss sein!


Of zoals het hier in krulletters in goud gekerfd boven ons personeelsfornuis hangt: ‘NV De Waarheid Brengt U Elke Dag Onze Klaarheid!"
540 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page