top of page

Lichtpunten in donkere tijden, ze bestaan

Het is niet alles kommer en kwel in deze duistere tijden. Een lichtpuntje van de toekomst kon ik kort geleden ervaren in Zwitserland. Ik stond op een liefelijk dorpsplein in een klein dorpje nabij Basel te kijken aan de etalage van een boekenwinkel en bemerkte een straf en duidelijk uitgestald aanbod aan kritische boeken omtrent o.a. corona.Het boekenwinkeltje was schijnbaar gesloten maar de boekhandelaar was er wel degelijk en kwam zelfs naar buiten toen ik de tijd nam om zijn etalage wat uitgebreider te bekijken. Met een vriendelijke glimlach nodigde hij me uit in de schijnbaar "gesloten" boekhandel. Hij bood me koffie of thee aan en onmiddellijk, werkelijk onmiddellijk hadden we een prachtgesprek over de huidige en de toekomstige tijd en de vele aspecten er van. Tijdens ons gesprek kwamen nu en dan mensen binnen in deze schijnbaar gesloten winkel en ze zetten zich er bij en namen vervolgens onmiddellijk deel aan het open gesprek. Diverse mensen van diverse leeftijden en nationaliteiten vonden elkaar in idealen voor de toekomst en in het streven naar een toekomst waarin de mens centraal staat en niet macht, controle of winst.

De man zei letterlijk : de huidige families op basis van bloedverwantschap en genetica zijn in elkaar aan het vallen, de nieuwe families,


dat zullen families zijn op basis van de ziel. "Seelenfamilien" noemde hij ze.

Met onbekende mensen opbouwende, thematische en zinvolle gesprekken hebben over de toekomst van de "Menscheitsfamilie", het was een werkelijk lichtpunt en het oplichten van een tipje van de sluier hoe onze toekomst er zou kunnen uitzien wanneer we ons bewustzijnspotentieel om zelf na te denken, te onderzoeken en te sturen in de hand nemen. Het is ook dit potentieel die ons kan verheffen over onze genetica, en die bezieling, verbinding en zingeving tot stand brengt. De vriendelijke boekhandelaar Jean was trouwens ook één van de bezielers van de beweging "Free Switzerland".

Het begrip “Menscheitsfamilie” is een begrip afkomstig van de Zwitserse auteur Daniele Ganser waarmee hij bedoeld dat we allen deel zijn van de grote familie “mens”. Daarmee wil hij iets zetten tegenover de versplintering en de scheidende krachten die op dit moment zeer krachtig werken onder mensen en in onze cultuur.

Ik kreeg ondertussen nog een mail van de vriendelijke boekhandelaar en ben er ten allen tijde welkom. In een klimaat waarin je op dit moment overal buitengesloten en verworpen wordt omwille van de zogenaamd “kritische” keuzes die je maakt, omwille van de andere mening die je er op nahoudt of omwille van een andere blik op de zaak, wel in zo’n klimaat zijn dergelijke ontmoetingen werkelijk een verademing en een lichtpunt voor de toekomst.


Peter Vandermeersch.

Docent

Vegetarische kok

Onderzoeker van de relatie tussen voeding en bewustzijn

398 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page