top of page

“Ware vrijheid komt van binnenuit.”

DE PIONIERS #4 - Barbele Kindt



Een bezoek aan de biotoop van Barbele Kindt – of zeg maar het kleine paradijs, de oase van rust, de hof van Eden – is een feest voor alle zintuigen. De magnolia laat net zijn laatste bloemblaadjes regenen, een koppel meerkoeten strijkt neer op de vijver, goudvissen zoeken daaronder soepel en slingerend hun weg. Het is de meest zonnige lentedag en we verwonderen ons over de staalblauwe hemel. Veel is verder niet nodig voor dit gesprek, de frequenties raken moeiteloos gelijkgestemd. Ik ben hier omdat ik benieuwd ben naar het pad van persoonlijke, spirituele en professionele groei dat deze coach-spreker-auteur aflegde én omdat ik wil weten hoe ze houvast vindt deze uitdagende tijden.


Barbele straalt, maar dat doet ze eigenlijk àltijd. Ze is moeder van vijf en runt een florissant bedrijf. Een energiebommetje dat tegelijk de rust zelve is. Zelfs als Barbele zwijgt, heeft ze impact. Misschien net daar, in die veelzeggende stiltes, creëert ze het meest betekenis voor wie zich in haar energetische actieradius bevindt. Hoe doet ze dat toch? “Ik ben iemand die het leven nooit moeilijker heeft gemaakt dan nodig is. ‘’t is oké’, is één van mijn meest gebruikte stopzinnetjes. Ook toen ik nog niet met spiritualiteit bezig was, heb ik altijd een basisvertrouwen gehad in het leven. Zelfs in de meest woelige omstandigheden was er diep in mij iets wat stevig bleef staan, een vredige kern waar ik altijd naar terug kon.”


En die barre tijden heeft ze wel gekend, ze hebben haar ook gevormd en misschien wel harder gemaakt, in de zin van onwrikbaar en resoluut in het volgen van haar gevoel. “Ik ben altijd een voeler geweest. Dus toen ik rond 2010 voelde dat mijn job mij niet meer paste – ik zat nochtans in een gouden kooi als docent op een hogeschool – heb ik naar die innerlijke stem geluisterd, tegen alle goedbedoelde adviezen van mijn omgeving in. Ik was al een hele tijd bezig met het mentale welzijn van studenten, omdat ik ontdekte dat wie zich goed voelt, ook betere studieresultaten kan neerzetten. Dat stukje kon ik niet voldoende kwijt in mijn lessen, dus het was tijd om een andere weg op te gaan.”


Het mooiste cadeau


Het begin van die weg vond ze in een opleiding Gezondheidsconsulent aan De Levensschool, maar daarna volgden nog heel wat bijkomende opleidingen. “Starten met mijn praktijk was niet evident, de eerste jaren liep dit niet vanzelf. Het was zoeken tot ik een juiste vorm had gevonden, en die kwam er uiteindelijk onder de noemer Mens Sana in een drietal coachingtrajecten. Dat bleek wel succesvol. Wat ik daaruit geleerd heb is dat ‘falen’ niet hoeft te bestaan – elke keer als iets niet lukt of nog niet helemaal aanslaat kun je dit beter beschouwen als ‘feedback’ dat je nog niet helemaal op het juiste pad bent, in lijn met je zielsmissie, en nog moet zoeken naar een meer kloppende vorm.”


De zoekende eerste jaren als zelfstandige kwamen ook met extra uitdagingen in haar privéleven. Problemen met een woning die ze verhuurden, een aantal rechtszaken rond de bouw van haar huidige praktijk/vergaderruimte – een prachtige spiraalvorm trouwens, gecreëerd met natuurlijke materialen, omrand door een idyllische tuin – en daarnaast de zelfmoord van haar broer, die helaas geen heilzaam parcours liep in de psychiatrie. “Ik kwam op korte tijd in contact met veel onrecht en onmacht, de leemtes in systemen, het disfunctionele van zowel het onderwijs, het rechtssysteem, de gezondheidszorg... Daarom denk ik dat ik nu recht van spreken heb, als ik bepaalde systemen in vraag stel. Ik heb zware jaren gekend en ben in die jaren enorm uitgedaagd om in mijn kracht te blijven en niet te verglijden in slachtofferschap.”


Mijn ouders hebben me het mooiste cadeau gegeven dat je je kind kunt geven: gewoon mogen ‘zijn’, niemand moeten ‘worden’.

Plekken waar ze toentertijd rust vond, werden gekoesterd. Zoals in de lessen van De Levensschool en bij haar ouders thuis. “Daar kon en mocht ik gewoon mezelf zijn, daar was er geen oordeel. Vaak ging ik in die tijd naar mijn ouders, gewoon wat bij hen zitten in de veranda, bij de open haard. Zonder veel woorden lieten ze me voelen dat ik mijn weg mocht gaan, hoe lastig die ook was. Mijn ouders hebben me eigenlijk het mooiste cadeau gegeven dat je je kind kunt geven: gewoon mogen ‘zijn’, niemand moeten ‘worden’. Vertrouwen voelen en krijgen, ik denk dat ik die rijkdom nog steeds meedraag.”


Onbewust bewust


Een echte ‘ontwaking’ heeft Barbele niet gekend. “Het is meer een thuiskomen. Onbewust ben ik eigenlijk altijd bewust geweest.” Dat ligt ook voor de hand, met een vader die een atypische apotheker was, ‘wakker’ avant la lettre. Geen product werd onbedachtzaam gebruikt, bij alles werd in vraag gesteld of het wel nuttig en gezond was. Barbele en haar acht zussen en broers zijn opgegroeid in een sfeer van ‘leven en laten leven’, anderen de vrijheid laten om keuzes te maken. De kritische attitude bij Barbele komt dus ergens vandaan.


Dat helpt haar ook om tijdig zichzelf te bevragen. “Hierdoor ben ik nooit echt in een burn-out beland, ik hield meestal halt voor ik mijn energie volledig voelde wegdeemsteren.” Dat gebeurde voor ze vertrok op de hogeschool, maar ook toen Mens Sana zo succesvol werd dat het haar boven het hoofd groeide. “In anderhalf jaar had ik zowat 240 cursisten begeleid. Ik verdiende goed, had alles waarvan ik droomde, maar ik werkte ook dag en nacht. Opnieuw moest ik zoeken naar een nieuwe vorm, waarin ik mijn zielsmissie kon volgen zonder mezelf uit te putten.”


Dat werd haar huidige project Compagnon de Route, waarin ze meer inzet op de ondernemende mens, die minder individuele begeleiding zoekt. Drie trajecten, die je zowel afzonderlijk als tegelijk kunt volgen staan nu centraal: de route Energy, waarin je leert je stress te beheersen en in het hier en nu te leven, de route Self, waarin je je persoonlijk thema ontdekt, en de route Mind, waarin je werkt aan je gedachten en overtuigingen, die omzet van beperkend naar ondersteunend. Daarnaast biedt ze nog intensievere routes aan, zoals de Vaarroute, waarbij je een week doorbrengt op een boot in klein gezelschap en de Luchtroute, waarbij je echt in creatie gaat om je doelen te realiseren. Daarnaast zijn er ook de Seizoensroutes met focus op leven in lijn met de en jouw natuur.


Leven in het nu


En dit alles doet Barbele tegen de achtergrond van deze razend interessante maar ook onzekere tijd. Op social media durft ze zich al eens uitspreken, maar ze doet dit steeds zacht, liefdevol, genuanceerd. Niet aanvallend of veroordelend, waardoor een groot publiek haar visies kan smaken. “Ik merk dat ik veel stille volgers heb. Mensen die zich niet meteen publiek zullen uiten, maar toch inspiratie of ondersteuning vinden in mijn teksten en filmpjes.”


In het begin van deze crisis dook Barbele zoals de meesten van ons diep in de overvloed aan informatie. Willen wéten, zoeken naar waarheid, naar wat resoneert, omdat het buikgevoel riep dat er zaken niet klopten. “Mijn intuïtie laat me nooit in de steek. Ook hier niet. Maar na het bijna maniakale verzamelen van informatie, de strijdlust, de vele emoties van boosheid tot verdriet om onze verontrustend veranderende maatschappij, heb ik nu een rust gevonden. Ook hier zeg ik: ‘’t Is ok’. Ik spiegel de huidige omwentelingen aan de natuur, mijn grootste inspiratiebron, die ook een noodzakelijk cyclisch verloop kent. Het is ook het besef dat je zoiets niet tegenhoudt.”


Mensen leggen hun verwachtingen in de komst van de nieuwe wereld, in één of andere verlossende ommekeer, maar die nieuwe wereld ís er al, het is aan jou om je ermee te verbinden.

Op dit moment is Barbele niet meer bezig met zich zorgen te maken over de toekomst, met doembeelden die al dan niet op ons afkomen. “Bij alles zeg ik: het kan. Ik houd alles open, leef in het nu en bekijk wat mijn bijdrage kan zijn. Je richten op alles wat fout gaat in de buitenwereld kan ook een vlucht zijn, zodat je niet aan de slag moet met wat innerlijk in je leeft. Het is bijna een ander soort massapsychose, even verslavend als de continue angst voor het virus. Mensen leggen hun verwachtingen in de komst van de nieuwe wereld, in één of andere verlossende ommekeer, maar die nieuwe wereld ís er al, het is aan jou om je ermee te verbinden of om op te ruimen wat die verbinding in de weg staat. Vanuit deze huidige transformatie ontwikkelde ik samen met Iele Steen het nieuwe project ‘mijn levende weg’, dat dra gelanceerd wordt.”


Vrij zijn in een onvrije wereld


Dit is een tijd waarin we door de kosmos verwend worden met een nieuwe frequentie. We vibreren hoger waardoor onze beleving van de werkelijkheid anders wordt. “We krijgen nu”, zegt Barbele, “in versnelling toegang tot ongekende nieuwe mogelijkheden, we ontdekken ons gigantische potentieel. Veel meer dan de meeste mensen denken, hangt alles van ons af, van hoe we het nieuwe bewustzijn zelf concreet in de wereld zetten. De fundamenten voor een nieuw soort onderwijs, gezondheidszorg, financieel systeem worden nu reeds gelegd, de kennis en tools zijn al aanwezig. Misschien is het wel nodig dat het oude systeem keihard crasht, om ons toegang te laten vinden tot nieuwe mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende olieprijzen, misschien nodigen ze ons wel uit om ons te verdiepen in nieuwe, vrije energie voor iedereen?”


“Ja, we staan voor een grote storm – zo vermoed ik toch – maar je kunt die ook observeren in plaats van er middenin te gaan staan. De hamvraag blijft altijd: wat wordt in mij aangeraakt, wat kan ik hieruit leren, wat mag nog geheeld worden in mij, wat heb ik hier te doen? Het is uit je slachtofferschap en in de creatie stappen, loskomen van de feitelijke gebeurtenissen die aan je sleuren. Het is ook leren om je vrij te voelen in een onvrije wereld. Ware vrijheid zal immers van binnenuit komen. Ik zeg altijd: laat je leven geen zoektocht zijn maar een vindtocht. Want in wezen ben je niks kwijt.” Met deze mooie woorden nemen we afscheid van een warme, inspirerende ziel, die zonder meer een plaatsje verdient in onze eregalerij van Pioniers.



MEER INFO

Meer weten over de projecten van Barbele Kindt? Dat kan hier: https://home.compagnonderoute.be

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page